The Congos – The Wrong Thing

The Congos - Heart Of The Congos First Press

Puh, efter mycket ångest och massor med lyssningar har jag nu kommit fram till vilken som är den bästa låten på CongosHeart Of The Congos . Förut tyckte jag det var Ark Of The Covenant men jag har ångrat mig. Den bästa är den första mixen av The Wrong Thing där pianot ligger mycket högre än i senare versioner.

Har äntligen fått tag på den första pressen, eller snarare först-första pressen. Eller kanske den första enligt internet, jag är inte helt i det klara med alla utgivningar.

Mystiken runt Congos-plattan är tät och skum. Så här fattar jag det nu: Första pressen som kom ut har en vit label med svart text och omslaget har blåa ränder. Baksidan har några felskrivningar på medverkande musiker (Winston Riley där det borde stått Winston Wright och Keith Sterling istället för Keith Stewart). Några låtar har pianot högt i mixarna och inget av kobrölen finns med (som finns på Blood & Fires återutgivning).

Det finns också varianter av den här med handmålad gul färg på dom blå sträcken (det sägs då att Lee Perry skulle målat dom för han inte gillar färgen). Den med gula sträck är den vanligaste, eller vanligaste, man kanske ser den två-tre gånger på ett år på Ebay.

The Congos - Heart Of The Congos Label

Nästa press har samma mixar, men den fina Black Ark labeln. Däremot så har dom blåa strecken på framsidan bytts ut mot svarta och musikernas namn ändrats.

Sen kommer nästa press, också på Black Ark. Då är labeln den samma som på första fast med grön färg. Mixarna däremot är annorlunda, pianot är lägre och Lee Perry har lagt till dom här mystiska ljuden. Det är dom här mixarna som sen återutgivits på flera andra bolag. Omslaget har dom svarta ränderna.

4 svar på “The Congos – The Wrong Thing”

  1. Can’t Come In har alltid varit min favorit. Men jag har bara hört två utgåvor. En bekant till en vän har sjukt många olika pressar. Någon av dem ska tydligen endast skilja sig från en annan av dem på så sätt att en låt har en extra koklocka. Vet inte om det är sant. Jag gillar den här dubbel-CDn som kom sent 90-tal, men vet inte hur den står sig?

  2. Gillar också den där Blod & Fire-dubbelplattan, det är ju så sjukt bra ljud på den! Kom en ny igen på VP förra året men har inte köpt den.Tror att det är koklockan + piano som skiljer sig men inte helt säker, kan ju finnas fler versioner, har inte hört den på Go-Feet och på Congos egna bolag som kom ut där efter Black Ark. Bra platta är det i alla fall men komplicerat.

  3. jag har både den blåa med svart black art label som ja också fått signad av cedrik myton på reggae festivalen i uppsala, har även den med målat gul färg och black art press den snygga som singlarna brukar ha röd. har även dem flesta av black ark skivorna som kom ut under golden years 76-78 som george faiths super eight och black art senare to be a lover , och prince jazzbos natty dread passin thru e o scrath the super ape upsetter label e dom ja betalat mest för.

    favorit låt på congos plattan e o har alltid varit children crying som ja tycker e en av dem vackraste prod som kommit ur arken.

  4. coolt, ja hur är det med dom där gulmålade sträcken, det var inte så grymt att du fick chans att fråga? George Faith-plattan skulle jag gärna vilja klippa nån gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.