Super Cat – Chalice A Lick

Vilken är egentligen Super Cat:s bästa platta? Alla som inte ställer sig upp och skriker Boops, respekt! Visst, det är en grym LP och ett fantastiskt omslag men Sweets For My Sweet rankar jag högre, här är det bara en massa jäkla kanonlåtar!

Här finns superhitsen Sweets For My Sweet, Mud Up, Nuf Don Dead Yah och Come Down (fast 12″-mixen är överlägsen). Och sen låtar som jag bara älskar: Chalice A Lick, Jah Run Things & A.B.C. Ja, det här är onekligen en av världens tio bästa plattor och den är från 1988. Alla måste skaffa sig ett exemplar som inte har den, det är en order.

Early B – Wheelie And Salute

Early B - Wheelie And Salute on Wild Apache

Det finns ett gäng låtar på min favorit label Wild Apache som verkar rätt svåra att få tag på: Tony Rebels Rude Boy Strike Again ser man sällan, Nutheads Bumbing Ball är svår och Little Howies Dj Howie på tolva har jag sett bara en gång.

Sen har jag hört talas om en låt … nä den finns nog inte? Jag har hört att Early B ska ha släppt en låt på Wild Apache, den ska ha kommit ut ungefär samtidigt som han blev så tragiskt ihjälskjuten där på klubben 1994.

Jag letade efter den och den enda infon som jag hittade på hela internet, var på det utmärkta Blood & Fire-forumet. Men det hjälpte mig aldrig att få tag på skivan, fast jag förstod att den fanns på riktigt. I somras dök den upp på Ebay, hurra vilken fest det var när den hämtades ut på postkontoret!

Det finns två mixar på tolvan plus en acapella, bästa mixen är Build Up Mix som vi hör här, men skillnaderna är inte så stora mellan dom.

Super Cat – Come Down / Dollars Fi Count

Stopp! Sökandet efter världens bästa tolva är över. Super Cat:s dubbla A-sidtolva är världens bästa, så är det. Ena sidan är Come Down som är dansgolv i dess allra bästa bemärkelse. Lyssna på basen, ojoj säger jag! En låt med texten Dong dong dong dong dong dong dong dong dong dong!!!! kan ju inte heller vara fel.

Förra året gjorde Sveriges egna Joey Fever och Million Stylez en egen version på samma rytm (bra sång från dom men tyvärr är den nya versionen av rytmen mycket svagare än originalet).

Det kom i alla fall en tolva till på Wild Apache på samma rytm, Wayne Fire med Sexy Body och James Bond och Women A Cus. Av dom är det Waynes låt som är den bästa. Är det nån som vet om det finns flera versioner?

På andra sidan tolvan ligger låten Dollars Fi Count, den är lite lugnare men nästan lika bra. Finns också flera bra låtar på samma rytm: Bobo Generals Don’t Drink And Drive (bra text!) och James Bond med Dollars Ah A Girl’s Best Friend. Båda är värda att leta upp.

Come Down:

Dollars Fi Count:

Super Cat – Gal How You Pretty So

Super Cat - Gal How You Pretty So

Har du lyckats undvika Super Cat? Logga i så fall in på Spotify och lyssna på två av hans största hits: Boops och Ghetto Red Hot, vilka sjuka låtar det är!

Super Cat har gjort massor av andra bra låtar, till exempel Gal How You Pretty So.

Det finns fler fina låtar på den här rytmen, tex Super Cat, Junior Demus & Nicodemus Cabin Stabbing och Alton Blacks Love Affection är några som man måste lyssna in. Här får vi se när killarna kör Cabin Stabbing live:

Men det är Super Cats version som är den bästa:

Super Cat – Tun It Over

Super Cat - Tun It Over

Ok, jag har skrivit det kanske 10 gånger hitills på bloggen: Mina absoluta reggaefavoriter är Early B och Super Cat. Jag har lagt upp rätt många av mina bästa med Early B men nästan ingen med Super Cat, så nu är det dags för Super Cat veckan!

Idag är det låten Tun It Over som är utgiven på superkattens egna skivbolag Wild Apache (som är ett av hans smeknamn). Låten är på samma rytm som hans super hit Dan Dadda (eller Don Dadda som jag tror den hette i USA).

Allt han gjorde där i början av nittiotalet var ju bara så jäkla grymt. Första låten som jag minns jag hörde på MTV var Ghetto Red Hot, videon finns på youtube, låten är lika bra idag:

Dom här produktionerna från tidigt nittiotal (proddat av Super Cat och Robert Livingston) ska lyssnas på superhögvolym så man känner hur basen slår en i magen!

Buro Banton – Gangster Mine

Buro Banton - Gangster Mine on Wild Apache

Pullllllll up!!! Ja, vissa låtar kan man låta starta om hur många gånger som helst. Buro har den fetaste rösten (kan bara komma på Ugly Man och Pompidoo som har nästan lika hårda röster) och det han gav ut på Wild Apache är det bästa han gjort.

Om man vill lyssna in sig på det bästa soundsystemet med alla mina tre hjältar Buro Banton, Super Cat och Early B, så har den otroliga sajten Who Cork The Dance en fet samling av gamla tapes här.

Buro Banton – Boom Wha This

Buro Banton - Boom Wha This

Buro Banton vilken röst han har! Det sjuka är att han har hållt på sen 80-talet och rösten låter nästa likadant nu. Till råga på allt så gjorde han 2007 årets bästa låt: Badder Den Dem. Han har hållit på väldigt länge men ändå inte kommit ut med så sjukt mycket kan jag känna? Förutom då några låtar som han spelar in om och om igen.

Boom Wha This har han gjort i alla fall tre gånger: dels med BobbyMassive B, kolla in videon här, sen en version med Stevie & Clevie (lyssna på den versionen här) och såklart på Wild Apache. Den här versionen är min favorit, hårdare än det här går det inte att få!

Såklart blir jag extra glad när han berättar att hans favoritfärger är gult och svart, AIK!!!!!