Joya Landis – Moonlight Lover

Joya Landis - Moonlight Lover on Treasure Isle

Sista dagen på året och bloggen har nu funnits i ett år. Det gick att få ut 365 fantastiska låtar och det känns härligt. I början trodde jag att det skulle vara en enkel match men det blev väldigt jobbigt, det har märks ibland på dom något oinspirerande texterna.

För mig har det varit kul att se hur många låtar det blivit per kategori: det blev bara en calypso låt (Patsy med Fire In Your Wire, den är fortfarande lika bra!), tjugotre discolåtar (hur kunde det bli så få, jag kan inte förstå det för disco är egentligen min stora grej) och tretton moderna soullåtar (jag hoppas att Beres Hammonds Oh I Miss You ska slå en dag).

Det blev hela sjuttiotre R&B-låtar (massor med grym gospel gömmer sig där), hundrafem reggaebidrag (ja, alla har föstått att jag brinner extra mycket för regga just i år), fyrtiotre soullåtar (lyssna in Capletons She Call My Phone om du inte hört den, fantastisk soul!) och tjugo dancehallrökare (har hållt igen här, jag borde grävt fram fler singlar).

House har alltid legat mig varmt om hjärtat, det blev sjuttiotvå soulfulla houselåtar, femton northernstompers (jag har aldrig samlat northern och aldrig gillat dom snabba låtarna, men när jag hör Jack Montgomerys Dearly Beloved får jag en tår i ögat), sex raplåtar (sjukt, jag har inte tagit några nya och inget från ”mina” guldår 1990-1995) och sist då nio ska/rocksteady-låtar, varav nästan alla är Prince Buster (min stora favorit)!

Jag har valt att inte lägga upp några nya låtar under året och det har varit svårt för det har varit ett grymt år! Årets bästa låtar 2010 är:

  1. Burro BantonNo Lye Low
  2. Ricky BlazeJust You & I
  3. Roc MarcianoSnow (båda mixarna!)
  4. Drake & ShaggyFind Your Love [Remix]
  5. NavinoPut It On
  6. Donell JonesYour Place
  7. Vybz Kartel, Poopcan & Gaza SlimClarks
  8. Joell Ortiz & NovelCall Me (She Said)
  9. Bobbi ChanelThat’s My Baby
  10. Future Fambo & Beenie ManDrinking Rum

Vad händer nästa år? Bloggen kommer att ligga kvar och när andan faller på kommer det dyka upp någon ny låt (följ mig på Twitter för att veta när det händer).

Årets sista låt är Joya Landis Moonlight Lover, ska inte säga det är den absolut bästa av alla låtar här, men i alla fall topp tio.

U-Roy – True Confession

U-Roy - Version Galore front

Alltså stackars U-Roy! Han började deejay:a tidigt 60 tal, gjorde sig ett namn, spelade in nån singel, blev upptäckt på riktigt när John Holt hörde honom göra en version av hans egna Wear You To The Ball. John fick in honom till Duke Reid.

U-Roy får några feta hittar (Wake The Town och Rule The Nation) och hans första album spelas in. Han får chansen att spela in alla Treasure Isle:s tjockaste hittar, plattan kommer att bli fantastisk!

Albumet kommer ut och vad har hänt med omslaget? Jo, nån har skrivit fel, det står I-Roy istället för U-Roy!!!! Puh, hur kan sånt där hända, I-Roy är ju en riktig artist, man vill inte att ens egna skiva ska tilskrivas nån annan. Till nästa press av skivan var felet rättat och U-Roy kunde andas ut.

Man brukar ju ofta se felstavningar på plattor från Jamaica, jag tänker mig att det beror på att nån skrivit lite otydligt på en lapp, man kanske ringer in sin beställning eller så är det sånt som bara händer.

Den här låten är ju egentligen The Silvertones med sin True Confession, fast med U-Roy:s sång/rap.