Super Cat & Heavy D – Dem No Worry We

Super Cat & Heavy D

Heavy D för mig var covern av Now that we found love. Konstigt, jag kollade ju in Yo MTV Raps och minns inte nån annan låt med honom. Och jag hade helt glömt låtarna han gjorde med Super Cat. Jag hade nog aldrig fattat att det var han.

I alla fall, precis när han dog var Klara, Magnus och jag på Deadly Dragons klubb Downtown Top Ranking. Det var övergrym reggae hela tiden men låten som fick båda mina följeslagare att gå i taket, var Dem No Worry We! Det är inte konstigt, för Super Cat är ju så bra, och det känns skönt att inte bara är jag som gillar honom.

Super Cat – Terminator

I jakten på världens snyggaste omslag har vi idag kommit fram till Super Cat:s platta Boops. Den är inte med på listan. Katten sitter hög som ett hus på trappen med en massa dollars och tjejer som bara älskar honom. Det är inte konstigt att hans genialitet tog slut där nånstans i mitten på nittiotalet.

Plattan sägs vara hans allra bäst (men jag håller hans första på Wild Apache lite högre, mer topplåtar hela tiden). Bästa låtarna för mig här är Boops (såklart, vilken jäkla hit!), Jamaica Jamaica, How Cat Go America och såklart Terminator på världens bästa rytm Run down the world.

Super Cat – Chalice A Lick

Vilken är egentligen Super Cat:s bästa platta? Alla som inte ställer sig upp och skriker Boops, respekt! Visst, det är en grym LP och ett fantastiskt omslag men Sweets For My Sweet rankar jag högre, här är det bara en massa jäkla kanonlåtar!

Här finns superhitsen Sweets For My Sweet, Mud Up, Nuf Don Dead Yah och Come Down (fast 12″-mixen är överlägsen). Och sen låtar som jag bara älskar: Chalice A Lick, Jah Run Things & A.B.C. Ja, det här är onekligen en av världens tio bästa plattor och den är från 1988. Alla måste skaffa sig ett exemplar som inte har den, det är en order.

Super Cat – Ride & Shut Off

Sista dagen på Super Cat veckan avslutas med hans enda singel på min bästa label Sunset. Har nästan alltid haft otur att hitta dom repigaste och slitnaste versionerna av den här singeln, till för nån vecka sen.

Nåja, att veckan är slut behöver inte betyda att det är sista gången vi hör Super Cat i år, han kommer nog komma fler gånger.

Åh vad jag skulle vilja se en dokumentär om superkattens liv: hur han dj:ade med Early B med Killamanjaro, hur det till när han startade sitt egna skivbolag Wild Apache, fighterna med Ninjaman, varför han egentligen flyttade till USA, drog Nitty Gritty verkligen först där utanför Super Power Record Shop och har jag drömt det där om att han kom i bråk backstage på en Kriss Kross konsert?

P.S innan året är slut kommer det bli en Harry J-special, med några av dom bästa låtarna från hans labels.

Super Cat – Come Down / Dollars Fi Count

Stopp! Sökandet efter världens bästa tolva är över. Super Cat:s dubbla A-sidtolva är världens bästa, så är det. Ena sidan är Come Down som är dansgolv i dess allra bästa bemärkelse. Lyssna på basen, ojoj säger jag! En låt med texten Dong dong dong dong dong dong dong dong dong dong!!!! kan ju inte heller vara fel.

Förra året gjorde Sveriges egna Joey Fever och Million Stylez en egen version på samma rytm (bra sång från dom men tyvärr är den nya versionen av rytmen mycket svagare än originalet).

Det kom i alla fall en tolva till på Wild Apache på samma rytm, Wayne Fire med Sexy Body och James Bond och Women A Cus. Av dom är det Waynes låt som är den bästa. Är det nån som vet om det finns flera versioner?

På andra sidan tolvan ligger låten Dollars Fi Count, den är lite lugnare men nästan lika bra. Finns också flera bra låtar på samma rytm: Bobo Generals Don’t Drink And Drive (bra text!) och James Bond med Dollars Ah A Girl’s Best Friend. Båda är värda att leta upp.

Come Down:

Dollars Fi Count:

Super Cat – Gal How You Pretty So

Super Cat - Gal How You Pretty So

Har du lyckats undvika Super Cat? Logga i så fall in på Spotify och lyssna på två av hans största hits: Boops och Ghetto Red Hot, vilka sjuka låtar det är!

Super Cat har gjort massor av andra bra låtar, till exempel Gal How You Pretty So.

Det finns fler fina låtar på den här rytmen, tex Super Cat, Junior Demus & Nicodemus Cabin Stabbing och Alton Blacks Love Affection är några som man måste lyssna in. Här får vi se när killarna kör Cabin Stabbing live:

Men det är Super Cats version som är den bästa:

Super Cat – Jah Paradise

Innan Super Cat började göra stenhård dancehall så hade han en karriär bakom sig där han gjorde mjukare reggae. Jag är inte ett superfan av den tiden, det bästa jag har hört är nog Jah Paradise och tyvärr spelar mitt exemplar lite dåligt.

Det är Rita Marley som är exekutiv producent på den här, det är tufft för det är inte så vanligt med en kvinna som ser till att det fungerar på Jamaica när den här gavs ut.

Super Cat – Teach Them Sumuh

Vad jag vet släppte Super Cat bara två låtar på Ottey’s Promotion: Den övergrymma Hell A Go ComeTwo Years Old-rytmen och sen det här monstret som heter Teach Them Sumuh och är på den klassiska Sleng Teng. Den förstnämnda finns bara på LP medan den andra kom på singel.

Finns en till med nästan samma backing, på samma label, fast med King Kong som heter Do Nuh Get High som också är riktigt bra. Den kommer som bonus här.

Super CatTeach Them Sumuh:

King KongDo Nuh Get High:

Super Cat – Tun It Over

Super Cat - Tun It Over

Ok, jag har skrivit det kanske 10 gånger hitills på bloggen: Mina absoluta reggaefavoriter är Early B och Super Cat. Jag har lagt upp rätt många av mina bästa med Early B men nästan ingen med Super Cat, så nu är det dags för Super Cat veckan!

Idag är det låten Tun It Over som är utgiven på superkattens egna skivbolag Wild Apache (som är ett av hans smeknamn). Låten är på samma rytm som hans super hit Dan Dadda (eller Don Dadda som jag tror den hette i USA).

Allt han gjorde där i början av nittiotalet var ju bara så jäkla grymt. Första låten som jag minns jag hörde på MTV var Ghetto Red Hot, videon finns på youtube, låten är lika bra idag:

Dom här produktionerna från tidigt nittiotal (proddat av Super Cat och Robert Livingston) ska lyssnas på superhögvolym så man känner hur basen slår en i magen!