Irie Fernandez – So Wonderful

En av dom lite svårare låtarna som är producerade av Harry J, vet inte vad rytmen heter men har hört tre till riktigt bra låtar på den: Sister Chinna med Jam the calypso, Vichous Irie och Late night attack och Foxie med Muscular Man.

Gillar du det här, lyssna in mitt gamla Harry J mixtape, du kan ladda ner det här. Nån dag ska jag göra en volym två.

Pablo Nkomo – Wicked Murderer

Pablo Nkomo - Wicked Murderer (Sunset)

Det är faktiskt helt sjukt, jag kan bara inte sluta fascineras av allt som Harry Johnson släppte där i mitten på åttiotalet på sina bolag Sunset, Harry J och 10 Roosevelt Avenue. Önskar att jag lyssnat på det här då istället för tråkig synt.

När kommer det dyka upp en samling med hans bästa låtar från de här bolagen? Kan tänka mig typ nått som dom gamla Stax-boxarna med några hundra låtar.

Pablo Nkomo kör över klassiska Answer-rytmen (en av dom tio bästa rytmerna nånsin?) med äkta dataröst i bakgrunden.

Everton Blender – Rio Mino

Everton Blender with Rio Mino on Sunset

Jag kan fortfarande bara räkna upp tre låtar som Everton Blender spelade in med Harry J: Rio Mino, Moutha Massey och Jumbo Jet. Jag antar det kan finnas flera? Dom tre är alla riktiga pärlor, varav Jumbo Jet ligger på den där svåraste Computer Rule LP:n (nummer 3).

Det finns många bra låtar på samma rytm på Harry J men jag vet inte vad rytmen heter? Dom jag hört och gillar är: Little John Trembling Style, Moon 100 Dollar och Red Dragon Girls Love Fun.

Delroy Melody – Say What You Saying

I mina öron och ögon har Harry Johnson fått alldeles för lite uppmärksamhet. Alla pratar King Tubby, Lee Perry och Bunny Lee men för mig är Harry lika viktig.

Första gången jag hörde något med honom var det hans gamla The Liquidator som är klassisk ska/rocksteady/tidig reggae men det var nästa gång, femton år senare när jag hörde hans versioner på rytmen Sleng Teng som fattade jag att han var (är?) ett geni.

Där nånstans runt 1985 till 1988 måste han på sina skivbolag (Harry J, Sunset och 10 Roosevelt Ave) ha släppt över 200 singlar, där nog mestadels, ja jag kan nog säga alla är värda att ha. Jag har inte alla, har inte hört alla, men jag har hört en del och Harry:s låtar har nästan alltid nått som får mitt hjärta att hoppa till och slå extra hårt.

Den här veckan är Harry J-veckan, det blir bara låtar från hans skivbolag.

Idag lyssnar vi på Delroy Melodys Say What You Saying som är en upphottad version av Eric Morris Say What You’re Saying (du kan lyssna på originalet här). Jag gillar Morris version men Delroy har glädjen som inte den andra har.

Super Cat – Ride & Shut Off

Sista dagen på Super Cat veckan avslutas med hans enda singel på min bästa label Sunset. Har nästan alltid haft otur att hitta dom repigaste och slitnaste versionerna av den här singeln, till för nån vecka sen.

Nåja, att veckan är slut behöver inte betyda att det är sista gången vi hör Super Cat i år, han kommer nog komma fler gånger.

Åh vad jag skulle vilja se en dokumentär om superkattens liv: hur han dj:ade med Early B med Killamanjaro, hur det till när han startade sitt egna skivbolag Wild Apache, fighterna med Ninjaman, varför han egentligen flyttade till USA, drog Nitty Gritty verkligen först där utanför Super Power Record Shop och har jag drömt det där om att han kom i bråk backstage på en Kriss Kross konsert?

P.S innan året är slut kommer det bli en Harry J-special, med några av dom bästa låtarna från hans labels.

Neville Lindo – Fling It Down Gi Mi

Neville Lindo - Fling It Down Gi Mi

Reggaevärlden är fantastisk, det här med att spela in samma melodi/rytm i oändliga versioner, det är nått som fascinerar mig! Det här är en låt från Harry J:s stall och rytmen är Two Years Old och är en rytm som nog är en av mina absoluta favoriter, det finns oändligt med bra versioner av den.

Nevilles version är en favorit för mig och det finns en radda helt härliga versioner på samma bolag med Everton Blender, Beenie Man och Barry Back som du kan lyssna på här.

Kommer att lägga upp några till här dom närmsta dagarna på samma rytm.

Gregory Isaacs – Only You

Gregory Isaacs - Only You

Ok, det är kanske lite löjligt men jag är så sjukt svag för Harry J:s produktioner/skivbolag sådär 85-87, det bara strömmade ut hur många bra saker som helst (kolla in mixtapet). Hur många singlar kan han ha släppt under dom två åren egentligen, jag antar två-tre hundra? Galet!

Minns att jag först såg den här singeln på nån auktionssajt och tänkte ”aha, Gregory har gjort en låt för Harry, spännande!!!!” (det är svårt att hitta diskografier, om nån har en för Sunset/Harry J/10 Roosevelt Ave, säg till!), men jag köpte den inte. Hittade den lite senare (exet spelar lite illa, men ni får hålla tillgodo ändå).

Gregory är ju en av superstjärnorna inom reggaen (kommer han till URF i år?) så det är extra kul att se han göra nått på Sunset-labeln. Rytmen heter Dance Hall Bubbler och precis nyligen har en del på den återutgivits men inte just den här, den är hård men passar på nått sätt bra ihop med Gregorys mjuka fina röst. Min andra favorit på den är Screw Drivers version som heter She boom style.