E. Neil a.k.a Early B – Jah Free The Sling Ting

E. Neil a.k.a Early B - Jah Free The Sling Ting

Min absoluta favoritdoktor är Early B. Här kommer hans (enda) låt på Sleng Teng-rytmen. Jag har tjatat tillräckligt om rytmen här på bloggen och man får absolut inte missa doktorns version. Härligt flow som vanligt.

På den här tolvan har han sitt riktiga namn Earlando Neil, inte lika säljande kanske som Early B.

Professor Grizzly – Informer Mus Die

Professor Grizzly - Informer Mus Die on Massive B

Dagens sanning: När mina kompisar med sitt barn var hemma hos mig för några månader sen, så var den här låten på i bakgrunden. Barnet som bara var några månader då, började veva med armen i takt till musiken och digga!

Sleng Teng-rytmen är den första digitala rytmen och den kan fortfarande få folk att bli galna, vuxna och barn! Andra sidan på tolvan är också suverän, det är Burro Banton som kör på samma rymt, låten heter Attention. Jag är ett stort fan av dom här Massive B-tolvorna som kom på nittiotalet; det är bra låtar, bra rytmer och fint pressad vinyl.

Den näst bästa Professor Grizzly-låten på Massive B heter Hero och ligger på Answer rytmen.

Screw Driver – Computer Rule

Den här låten fick namnge mitt Harry J mixtape (du kan ladda ner det från http://www.computerrule.com): Computer Rule. Det är svårt att komma på ett bättre namn på en låt om man gillar den datoriserade reggaen. Rytmen är en version av Sleng Teng, väldigt ofta känner jag att Harry J:s version är den bästa.

Det finns tre fundamentala LP:s från Harry som alla har låtar från den här rytmen och dom heter Computer Rule 1, 2 och 3. Trean är den allra mest spännande (och svåraste då såklart, rackarns), den innehåller låtar som inte kom ut på singel (jag tror att nästan alla låtar på både ett och två gjorde det).

En annan grym låt med både Screw Driver och Harry J är Sound Get A Beating som är på Pressure & Slide-rytmen, leta upp den!

Super Cat – Teach Them Sumuh

Vad jag vet släppte Super Cat bara två låtar på Ottey’s Promotion: Den övergrymma Hell A Go ComeTwo Years Old-rytmen och sen det här monstret som heter Teach Them Sumuh och är på den klassiska Sleng Teng. Den förstnämnda finns bara på LP medan den andra kom på singel.

Finns en till med nästan samma backing, på samma label, fast med King Kong som heter Do Nuh Get High som också är riktigt bra. Den kommer som bonus här.

Super CatTeach Them Sumuh:

King KongDo Nuh Get High:

Peter Metro – The Don

Peter Metro - The Don

Vilken tråkig röst Peter Metro har! Han har aldrig varit nån favorit för mig men han är lite bättre än sina singlar när man lyssnar på gamla soundtapes. I alla fall, här har killen gjort nått helt fantastisk eller kanske snarare Bunny Lee som producerat och gjort den här versionen av rytmen.

Sleng Teng var ju den första digitala rytmen och snacka om att man kan ledsna på den, det finns ju så sjukt många olika versioner, det måste ju finnas nån måtta även i dancehallvärlden? Men den här versioner skiljer sig, det är den hårdaste, det här är hårdrocksreggae i dess positiva bemärkelse.

Texten är ju en version för sig, lyssna när Peter radar upp självklarheter om varför han är The Don och man kan inget annat än le när han snor ”Don’t touch me me because I’m close to the edge …” 2.35 in i låten.

Den här finns på sjua också på labeln Rosie Uprising.

Wayne Palmer – Hell In A Town

Wayne Palmer - Hell In A Town

Sleng Teng, rytmen som var den första datoriserade rytmen på Jamacia och som fick massor av musiker att behöva skola om sig, kommer här med ännu en artist! På ett år kom det över 500 st versioner av den, sjukt! Läs allt om det i Beth Lesser’s Dancehall – The rise of Jamaican Dancehall Culture, vilken bok!.

Jag kan bli så otroligt less på Sleng Teng, mixtape på mixtape radar upp låtar på den (haha, mitt egna också) men det finns ju versioner som är riktigt bra. Harry J släppte tre album på rytmen som heter Computer (1,2 och 3), dom är alla det bästa. Förutom Harry:s grejjer gillar jag Wayne Palmer:s version (gjord av King Jammys, här med tolvtumspressen) och Wayne Juniors version, båda handlar om livet på gatan. Hårda låtar!