Soul Makers – Girls Like You

Soul Makers - Girls Like You

Alltså vad ska man säga, den här killen Prince Buster hade verkligen allt. Den här sjuan innehåller två övergrymma låtar.

Ena sidan med Prince Buster Allstars är en cover på countryklassikern Green Green Grass Of Home, lyssna in beatet och pianot. Väldigt bra twist på originalet.

Vänder man sida så dyker det här pianot upp igen. Vilken sjukt bra melodi. Låten är från 1968 och pianot skulle kunna bli en fin hiphopsampling. Prinsen har såklart skrivit låten, skulle inte säga nej till en instrumentalversion av Girls Like You, finns det?

Prince Buster AllstarsGreen Green Grass

Soul MakersGirls Like You

The Folks Brothers – Oh Carolina

Oh Carolina

Året är 1960. Vilken är den bästa låten? En del kanske säger The Twist, andra nån Elvislåt men om vi räknar in känsla, säger jag bara en sak: Oh Carolina!

När Shaggy:s version pumpades ut på MTV i början av nittiotalet fattade jag inte att det var en cover (man hör originalet samplat i början av låten). Nu vet jag bättre, det finns ju massor av covers men originalet är gjort av The Folks Brothers. Vem har producerat? Prince Buster såklart!

Prince Buster – Your Turn (Sad Song)

Prince Buster - Your Turn

Är man ett galet geni om man snor en bra låt, skriver om texten lite och anger sig själv som ensam låtskrivare? Det finns i alla fall en viss likhet mellan Otis Reddings Fa Fa Fa Fa Fa (Sad Song) och Prince Busters Your turn. Fantastisk låt är det.

Mitt exemplar på singel spelar väldigt väldigt illa första biten men i alla fall bättre än den som ligger upp på Youtube. Skulle vara kul att hitta ett bra ex nån gång.

Prince Buster – Sister Big Stuff

Prince Buster - Sister Big Stuff on Melodisc

Jag är väldigt svag för Prince Buster, han hade en grym känsla för vad som är en hit och skämdes inte för att låna/sno det som andra gjort bra. Har listat ett gäng av mina favoritlåtar med honom under året som gått, du kan hitta dom här.

Sister Big Stuff LP:n släpptes i England på Melodisc och är ett gäng covers där prinsen tolkar låtar han gillar. Och han gör det förbannat bra, jag gillar tom Bridge Over Trouble Waters, en låt som jag direkt hatar i alla andra versioner.

Han vrider och vänder på Jean Knights Mr Big Stuff, slöar ner den och gör den överlägset bästa versionen någonsin. Sen tar han John Holts Stick By Me och gör den till sin egen. Han tar också Sata A Masa Gana och gör en lika bra version som Abyssinians. Vilken kanonskiva det här är!

Sister Big Stuff:

Stick By Me:

Prince Buster – Sunshine With My Girl

Prince Buster - Sunshine With My Girl

Puh vad tråkigt livet kan vara ibland! Igår kom NME:s omröstning av vilka som är dom bästa cover versionerna. Inte helt oväntat var bara två artister svarta och 1/2 artist kvinna (White Stripes). Ok, jag ska inte kasta sten i glashus, jag är själv väldigt dålig på att lyfta fram kvinnliga artister, jag ska bli bättre på det. Du kan kolla in deras lista här.

Faktum är att varenda cover som jag lagt upp här på bloggen är överlägset bättre än dom på listan. Sen finns det såklart bättre covers än dom här, vem kan tex inte älska Al Greens version av How Could You Mend A Broken Heart, fetare låt finns inte.

I alla fall, idag är det dags för en annan cover: Prince Busters tuffa version av Temptations My Girl (fast i hans version heter den då Sunshine With My Girl). Skitigt och skrapigt exemplar av den här singeln men jag hoppas låten går fram ändå.

Prince Buster – You Are Mine

Prince Buster - You Are Mine

Och så ännu en fantastisk singel från Prince Buster! Den andra sidan på den här singeln är Tongue Will Tell, fin låt med handklapp men det är ändå You Are Mine som har bitit sig fast hos mig mest.

Det finns en speciell glädje på dom här gamla jamaicasinglarna som är svåra att slå. Och när jag hör dom så blir jag ändå sorgsen, hur kunde det här gå så snett och sen bli amerikansk skapunk? Jag kan ha lite (väldigt lite egentligen) förståelse för att man kan gilla 2 Tone låtar för dom är ju också bara blekaste kopior av dom här gamla låtarna.

Prince Buster – She Loves Me

Prince Buster - She Loves Me

Sådär! Nu har bloggen levt en hel månad. Det måste firas såklart och det blir det med en så förbannat bra låt! Prince Buster & The Ska Busters med sin Beatles-inspirerade She Loves Me (ja, Beatleslåten heter ju She Loves You och kom året innan, 1963). Kolla in labeln (världens två finaste färger, gult och svart!), det är svårt att hitta ett tuffare namn än Voice Of The People.

Andra sidan på singeln är nästan lika bra, den heter Healing, det här är en måste-ha platta.

Om gillar du det här, så kan du lyssna in mer liknande på den fina bloggen Ba Ba Boom. Och här kan du läsa om Prince Buster.