Junior Murvin – Police And Thief

Junior Murvin - Police And Thief

Klassisk Lee Perry-produktion på den här låten, fast den tillhör den lite tråkigare av hans stilar tycker jag. Lite bubblande eller vad man nu ska kalla det. Jag gillar egentligen mer hans mystiska låtar, men Police & Thiefs är grym, mycket tack vara texten om polisbrutalitet och att the Clash gjorde en version.

Om jag minns rätt, gjorde The Clash tre covers på reggaelåtar:

Alla är riktigt bra och ett måste i en skivsamling.

The Rulers – Wrong Emboyo

The Rulers - Wrong Emboyo

Ok, jag är inte nån stor fans av The Clash, det är nått som inte riktigt faller på plats för mig. Men jag har respekt för deras koll och smak, att göra covers både på Wrong Emboyo och Revolution Rock, det kan inte bli mycket tuffare.

Lyssnar man på deras version följt av originalet, är deras en plojversion av ska/reggae, lite grann som Magnus Linds Drömmar av guld (obs respekt till den annars, vem kunde fatta att det var en så grym allsångsrefräng, som det blev där 2009).

Har inte fullt koll på The Rulers men jag gillar också deras Don’t be rude a.k.a Don’t be a rude boy, den är också värd att leta upp.

Commissioned – I Love Thinking of U

Det här är originalet till Soul:s fina version. Commissioned har ju radat upp otaliga album, den här låten är från plattan Number 7. Bästa skivan jag hört med dom är Time and Seasons som innehåller 3-4 riktiga kanonlåtar.

I Love Thinking of U är från 1991 och låten verkligen droppar av soul. Och Gud, låt det inte skrämma er!

The Jacksons – Show You The Way To Go

När stod egentligen Michael Jackson på toppen? Den här singeln med Show You The Way To Go på ena sidan och softa Blues Away på den andra måste vara en av dom allra bästa singlar han släppte!

Extra bonus! Kenny Bobiens version:

Freddy Scott – Got What I Need

Freddy Scott - Got What I Need

Vilken låt! Undrar om Freddy Scott visste hur älskad den skulle bli när han sjöng in den? Minns när jag såg Biz Markies Just Friends version på MTV och bara älskade den, härliga minnen! Sen när Ghostface Killah gjorde samma sak med sin Save My Dear så förstod jag att originalet är en grym låt. Mer soul till folket.

Curtis Mayfield – You’re So Good To Me

Jag har svårt att avgöra vilken låt som jag gillar mest av dom som samplat Curtis original: Mary J. Blige med sin Be Happy från den tiden när Puff Daddy valde dom bästa samplingarna, eller Dantes 7 Days A Week (finns den på nåt annat än japanska U.N.I.T.Y-samlingen?). Båda är ju ena riktiga kanonlåtar och kommer nästan upp i samma nivå som Curtis.

Det är lite sorgligt med Curtis Mayfield, även om han är en av dom stora så känns det som han ändå inte riktigt får den statusen han är värd. Eller så är det så bara hemma hos mig, hmm.

Patsy – Fire In Your Wire

Patsy - Fire In Your Wire [Gay Feet]

Musik skall byggas utav glädje, av glädje bygger man musik! Du står på tunnelbanan och plötsligt går Patsy:s Fire In Your Wire igång, hur ska du kunna stå still? Det bubblar, det sprudlar och alla blir glada. Det är så det ska vara! Jag antar det här är första versionen av den här låten som alla har snott från (lyssna tex in T.O.K.Fire Fire).

Otis Clay – The Only Way Is Up

Otis Clay - The Only Way Is Up

Det är roligt hur man hör olika låtar för första gången. Minns att när jag var liten och hörde YazzThe Only Way Is Up så tyckte jag det var en fantastisk låt som gjorde mig glad och jag hade inte en aning om att det fanns ett original. Sen vet jag inte riktigt hur det gick till, men jag fick tag i en cd-utgivningen med Otis Echo material och tillslut en singel (fast singeln hade ett fett needleburn i introt så jag skickade tillbaka den). Och nu lägger jag ut den här, hehe.

Det här är feelgoodsoul när det är som bäst!