Little Kirk – Don’t Touch The Crack

Little Kirk

Finns det nån musikstil som väcker så mycket känslor och som har så många haters som reggae?

En av dom saker som gjort att jag ÄLSKAR reggae är texterna, här gäller inte popens-regler att låtarna måste handla om kärlek, en reggaelåt betraktar världen och tar upp vad som händer runt omkring. När hörde du en indieartist senast göra en antiknarklåt? Eller hyllsningslåtar till cykeln? Reggaetexter är överlägsna popen, det är fakta!

Nåja, artister som heter Little slår ju oftast igenom som unga, här är Kirk som tolvåring, han hade bra flow redan då (kolla in inzoomningarna i slutet av klippet, kreativt jobbat av personen som filmar):

Och det finns mer bra grejjer på tuben, här kör han Ghetto People Broke och sen en grym cover på Man in the mirror (låter mycket bättre än när han släppte den på sjua):

Nåja, Little Kirk har en radda med låtar som är riktiga höjdare, hans Screechie Across The Border och ovan nämda Ghetto People Broke får mig att bli på strålande humör. Och min absoluta favoritlåt med honom är Don’t Touch The Crack.

Junior Murvin – Cool Down The Heat

Vissa skivor kan vara så svåra att få tag på men ändå inte dyra när man väl hittar dom. Har alltid velat ha Junior Murvins version på Run down the world-rytmen, en lycklig dag hittade jag den på Ebay.

Killen har ju en speciell röst och den gör sig bra till den mörka mörka rytmen, speciellt eftersom han ber alla att ta det lugnt och vill ha fred. Passar bra en dag som denna.

Nitty Gritty – Run Down The World

Nitty Gritty - Run Down The World on Jammys

Run down the world är en av mina absoluta favoritrytmer, speciellt Witty/Music Master-versionerna men sen finns det ju andra också som är extra bra, Junior Reids superhårda Rappa Pam Pam, Junior Murvins Cool Down The Heat och såklart Nitty Grittys original. Den enda version som jag är besviken på är Super Cats, backingen där är inte i min smak.

Ska också finnas en bra med Robert Lee på samma rytm (även den på Jammys) men jag har aldrig lyckats få tag på den, rackarns!

Conroy Smith – Sugar Me

Conroy Smith - Sugar Me

I mina stora öron så kan inte digital reggae bli mycket bättre än såhär! Låten är från 1989 och kommer från Jammys stall. Den här tolvan är US-släppet på Jammys Super Power, en väldigt fin tolva för på den andra A-sidan ligger Malvo & Lizzard med Something A Badda Me, en nästan lika bra låt som Conroys Sugar me.

Steelie och Cleavie är killarna som gjorde musiken (dom har ju gjort så sjukt mycket bra saker, kolla upp!) men tyvärr dog Steelie förra året. Det finns en gammal intervju med dom här: