Horace Andy – I’ve Got To Get Away

Horace Andy är en av mina absoluta favoriter (och inte bara min antar jag). Här gör han en cover på en John Holt låt (originalet kan du höra här). Dr Alimantado tog sen Horace version och sjöng över och kallade den Poison Flour (lyssna här). Låtar älskas och återanvänds.

I’ve Got To Get Away är från plattan Horace Andy sings for you and yours, en helgjuten skiva som kom där nån gång efter Horace lämnade Studio One. Näst bästa låtan är versionen av Money is the root av all evil, stenhård version. Gillar också hans återinspelning av Skylarking med Bunny Lee från samma period men som inte är med på albumet.

Vivian Jackson & Horace Andy – Undevied World

Minns när Blood & Fire släppte den sjuka samlingen Yabby YouJesus Dread där mot slutet av nittiotalet, jag blev helt däckad! Hade aldrig hört honom förut och fattade att jag hade missat nått. Yabby You (som egentligen heter Vivian Jackson) teamar här upp med Horace Andy, två legender på samma sjua!

Undevied World finns inte med på den samlingen men den håller samma klass som resten av materialet.

Prince Jazzbo – Crabwalking

Calling all dancers! Prince Jazzbo kör över Horace Andy:s Skylarking på ett härligt sätt! Gillar också hans version på The Cables Baby Why (Playboy version) och You Don’t Love Me (No, No, No) (Fool For Love), alla tre från ungefär samma tid.

Crabwalking är coolt mixad, jag älskar dom här stoppen som är inlagda i rytmen!

Prince Jazzbo gick sen vidare och startade sitt skivbolag Ujama där det finns många fina avskalade produktioner.

Ricky Grant & Horace Andy – The Girl Is Mine

Ricky Grant & Horace Andy - The Girl Is Mine

Ingen sommar utan reggae heter det ju och vem kan säga nej till den här fina covern! Finns många bra reggaeversioner av The Girl Is Mine: Steve Knight & Papa Betoo, Yellowman & Peter Metro och sen då Horace Andy med Ricky Grant. Nått som jag dock saknar på alla versioner, är när Michael säger ”I’m a lover, not a fighter”! Hur kan man missa den pärlan?

Den här finns på tolva men också på Horace platta Don’t Stop (men egentligen är det bara den här som är riktigt bra där, på samma sätt som hans andra Island In The Sun lp Fresh, där är ju Big & Heavy den klart bästa låten).

Horace Andy – Trying To Conquer Me

Horace Andy - Trying To Conquer Me

Det finns några artister med en röst som verkligen sätter sig: Al Green, Dolly, Smokey & Horace Andy kan jag bara inte säga nej till. Första gången jag hörde Horace var när han var med på Massive Attacks platta, tidigt 90-tal, hade inte koll vem han var innan.

Sen kom tidningen Pop:s hundra bästa album och jag förstod att han var en hjälte. Men var skulle jag börja, han har ju spelat in så sjukt mycket, började tidigt på Studio 1, gjort fina grejjer med Bunny Lee, massor av 80-tal och en karriär som fortfarande fortsätter. Kan man hoppas att han kommer till URF nu i år? Helst skulle jag velat sett honom live på 80-talet, finns några fina klipp på youtube, kolla in det här (där han spelar med Mellotone Hi-Fi):

I alla fall, det här är Trying To Conquer Me som är en gammal Delroy Wilson låt. Vem kan spöa Horace?

Marshall Sleepy – Hangover Style

Marshall Sleepy - Hangover Style

En kväll satt Magnus och jag och spelade igenom några av mina reggaeskivor, jag plockade fram Horace Andy:s cover på Love Hangover som jag inte spelat sen jag köpte den. Direkt när den kom på, fick Magnus sitt ”det här är en jävligt bra låt”-face och satt alldeles tyst. Sen vände jag och slängde på dj-versionen som jag inte ens lyssnat på innan och vi kom överrens om att det här är riktigt bra för att vara dubbigt.

Den här finns utgiven på Bullwackies också (Horace version) men jag tror att mixarna ska skilja sig lite, har inte den senare.