The Supremes – Mother You, Smother You

Supremes

Alla älskar Supremes, det är inte konstigt, det är en av världens bästa grupper och med stödet från Holland Dozier Holland var dom oslagbara.

Jag håller med alla som tycker att deras … sings Holland Dozier Holland är världens bästa platta och en låt som jag verkligen gillar extra mycket därifrån är Mother You, Smother You. Det här är ren och skär lycka.

The Isley Brothers – Stop! In The Name Of Love

Isley Brothers - Stop In The Name

Jag fascineras av Holland, Dozier & Holland och det härliga med att låta killar och tjejer spela in varsin version av låtarna. Har man tröttnat på Supremes letar man upp Isley Brothers version.

Låten ligger på deras This old heart of mine-LP med det otroligt tråkiga omslaget med foto av ett vitt par på stranden. Skönt att vinden vände i USA och artisterna själva fick pryda sina skivor.

Barrino Brothers – Trapped In A Love

Chairmen Of The Board hade bäst och flest hittar på Invictus men gruppen Barrino Brothers gjorde två helt övergrymma låtar: I shall not be moved (Freda Paynes version är fin den med) och Trapped In A Love.

Tyvärr fick inte Barrino Brothers några hits (dom släppte en LP men jag har den inte, undrar om den är bra, den saknar båda deras singellåtar?).

Chairmen Of The Board – Working On A Building Of Love

Chairmen Of The Board är världens bästa band och det beror på två saker: Holland Dozier Holland och General Johnson. Storyn är såhär: Holland Dozier Holland kom i bråk med Berry GordyMotown om hur mycket pengar som dom skulle ha, så dom lämnade bolaget och det blev en obehaglig stämning som gjorde att H-D-H inte fick skriva några fler låtar förrän det hela hade löst sig i domstol.

Men skam den som ger sig, dom startade skivbolagen Invictus/Hot Wax och Music Merchant. På Invictus signade dom Chairmen Of The Board med sångaren General Johnson, killen har ju en väldigt egen, desperat röst eller vad man kan kalla den (man hör det redan på Showmens – Our Love Will Grow).

I alla fall, H-D-H fortsatte skriva låtar men under namnen Ronald Dunbar och Edythe Wayne för att undvika att bli ytterligare stämda av Motown (men alla hörde ju att det var deras låtar). Efter några år löste sig det hela och dom kunde stå som kompositörer igen.

Det extra roliga med Chairmens låtar är att allla deras bästa finns på singlar (kan inte minnas nån låt som är med på deras LP:s som är bra men som inte kom på singel?). Det här är dom låtarna som man bara måste ha:

  • Bless You
  • Everybody’s Got A Song To Sing
  • Everything’s Tuesday
  • Give Me Just A Little More Time
  • Pay To The Piper
  • Working On A Building Of Love
  • (You’ve Got Me) Dangling On A String
  • Let Me Down Easy

Och allra bäst av dom, det är nog Working On A Building Of Love, den mest upplyftande låt dom gjorde.

Barbara Randolph – I Got A Feeling

Barbara Randolph - I Got A Feeling

Gud vad jag älskar alla Motownhits! Minns första gången när jag hörde Motown’s Leading Ladies-samlingen med Kim Weston, Tammi Terrell och Barbara Randolphs bästa låtar (iofs är också stormförtjust i Tammi:s lp-spår Can’t Stop Now (Love Is Calling)). Jag blev helt knäckt, kan musik vara gladare och härligare än såhär? Nu, femton år senare så har jag fortfarande inte hittat nått.

Vilka låtar Holland Dozier Holland skrev! Finns en liten fin intervju här som gjordes när deras samling The Holland Dozier Holland Story skulle komma ut (den släpptes väl aldrig).

P.S Kolla även in Four Tops version av samma låt.

The Elgins – Stay In My Lonely Arms

The Elgins - Stay In My Lonely Arms

Det här är baksidan på Elgins superhit Heaven must have sent you och minst lika bra! Det absolut härligaste med Holland Dozier Holland (förutom att deras låtar är helt fantastiska såklart) är att deras låtar går lika bra att sjunga av killar som tjejer. Den här låten finns ju också som en version med Four Tops (är med på plattan Second album). Den är bra den också men Elgins version är ännu lite mer hjärtskärande.

Smokey Robinson & The Miracles – It’s A Good Feeling

Smokey Robinson & The Miracles - It's A Good Feeling

Nånstans i botten på min musiksmak, så har Holland, Dozier & Holland satt sig. Den tidens Motown-hits har liksom blivit fundamentet i det som är bra: fina melodier, refränger och fantastisk feel-good-känsla. Vad kan då bli bättre än när Smokey med sin fantastiska röst sjunger in en av deras låtar (osäker om den här kom på singel, borde dock gjort det för det är en så övergrym låt). Plattan heter Make It Happen 1967 är årtalet på den och där finns också My Love Is Your Love (Forever) som med Isley Brothers är väl nån sorts av northernklassiker (men jag gillar Smokeys version lika mycket).