Irie Fernandez – So Wonderful

En av dom lite svårare låtarna som är producerade av Harry J, vet inte vad rytmen heter men har hört tre till riktigt bra låtar på den: Sister Chinna med Jam the calypso, Vichous Irie och Late night attack och Foxie med Muscular Man.

Gillar du det här, lyssna in mitt gamla Harry J mixtape, du kan ladda ner det här. Nån dag ska jag göra en volym två.

Pablo Nkomo – Wicked Murderer

Pablo Nkomo - Wicked Murderer (Sunset)

Det är faktiskt helt sjukt, jag kan bara inte sluta fascineras av allt som Harry Johnson släppte där i mitten på åttiotalet på sina bolag Sunset, Harry J och 10 Roosevelt Avenue. Önskar att jag lyssnat på det här då istället för tråkig synt.

När kommer det dyka upp en samling med hans bästa låtar från de här bolagen? Kan tänka mig typ nått som dom gamla Stax-boxarna med några hundra låtar.

Pablo Nkomo kör över klassiska Answer-rytmen (en av dom tio bästa rytmerna nånsin?) med äkta dataröst i bakgrunden.

Rupie Culture – Dance Hall Bubbler

Rupie Culture slår till med en stenhård rytm! Hans version har också gett namnet till den och den finns inspelad med Gregory Isaacs, Screw Driver och Lopez Walker. Alla versioner är superbra.

En annan fin låt med RupieHarry J:s lablear är Menu där han ger sig i kast med den upphottade versionen av Take It Easy-rytmen.

Everton Blender – Rio Mino

Everton Blender with Rio Mino on Sunset

Jag kan fortfarande bara räkna upp tre låtar som Everton Blender spelade in med Harry J: Rio Mino, Moutha Massey och Jumbo Jet. Jag antar det kan finnas flera? Dom tre är alla riktiga pärlor, varav Jumbo Jet ligger på den där svåraste Computer Rule LP:n (nummer 3).

Det finns många bra låtar på samma rytm på Harry J men jag vet inte vad rytmen heter? Dom jag hört och gillar är: Little John Trembling Style, Moon 100 Dollar och Red Dragon Girls Love Fun.

Little John – Wah Come Rule I

En av dom allra dyraste och svåraste låtarna på Harry J:s labels är Teddy Irie We Rule the Border, jag har den inte men Little John Wah Come Rule I är på samma rytm och kom bara ut på LP. Det är en avspänd rytm och jag har aldrig riktigt fattat vad Little John sjunger om, gör du?

P.S En annan svår Harry J låt jag skulle vilja hitta är Vichous Irie med sin Late Night Attack.

Screw Driver – Computer Rule

Den här låten fick namnge mitt Harry J mixtape (du kan ladda ner det från http://www.computerrule.com): Computer Rule. Det är svårt att komma på ett bättre namn på en låt om man gillar den datoriserade reggaen. Rytmen är en version av Sleng Teng, väldigt ofta känner jag att Harry J:s version är den bästa.

Det finns tre fundamentala LP:s från Harry som alla har låtar från den här rytmen och dom heter Computer Rule 1, 2 och 3. Trean är den allra mest spännande (och svåraste då såklart, rackarns), den innehåller låtar som inte kom ut på singel (jag tror att nästan alla låtar på både ett och två gjorde det).

En annan grym låt med både Screw Driver och Harry J är Sound Get A Beating som är på Pressure & Slide-rytmen, leta upp den!

Everton Bonner – Murder She Wrote

Yes, det här är första inspelningen av Murder She Wrote, alla har väl hört Chaka Demus & Pliers superhit? Everton Bonner som också är känd som Pliers spelade in den här 1987 för Harry J.

Rytmen heter Fresh och det finns en massa bra inspelningar på den. Bäst tycker jag Harry J:s versioner är och där gillar jag (förutom den här) allra mest Beenie Mans Love Have Fi Come, ren kärlek.

Chack-A-Demus & Schorcher – Jamaican Girl A De Best

Här kommer en portion äkta glädje. Men det finns smolk, dom exemplar jag sett av den här singeln, har alltid ett hissljud, finns det nån press som inte har det?

Chaka Demus och Errol Scorcher berättar för oss att Jamaikanska tjejer är grejjen. Tillsammans har dom också gjort låten Miami Vice (gissa vad den handlar om) som också släpptes av Harry J, fast på på labeln Sunset.

Delroy Melody – Say What You Saying

I mina öron och ögon har Harry Johnson fått alldeles för lite uppmärksamhet. Alla pratar King Tubby, Lee Perry och Bunny Lee men för mig är Harry lika viktig.

Första gången jag hörde något med honom var det hans gamla The Liquidator som är klassisk ska/rocksteady/tidig reggae men det var nästa gång, femton år senare när jag hörde hans versioner på rytmen Sleng Teng som fattade jag att han var (är?) ett geni.

Där nånstans runt 1985 till 1988 måste han på sina skivbolag (Harry J, Sunset och 10 Roosevelt Ave) ha släppt över 200 singlar, där nog mestadels, ja jag kan nog säga alla är värda att ha. Jag har inte alla, har inte hört alla, men jag har hört en del och Harry:s låtar har nästan alltid nått som får mitt hjärta att hoppa till och slå extra hårt.

Den här veckan är Harry J-veckan, det blir bara låtar från hans skivbolag.

Idag lyssnar vi på Delroy Melodys Say What You Saying som är en upphottad version av Eric Morris Say What You’re Saying (du kan lyssna på originalet här). Jag gillar Morris version men Delroy har glädjen som inte den andra har.

Super Cat – Ride & Shut Off

Sista dagen på Super Cat veckan avslutas med hans enda singel på min bästa label Sunset. Har nästan alltid haft otur att hitta dom repigaste och slitnaste versionerna av den här singeln, till för nån vecka sen.

Nåja, att veckan är slut behöver inte betyda att det är sista gången vi hör Super Cat i år, han kommer nog komma fler gånger.

Åh vad jag skulle vilja se en dokumentär om superkattens liv: hur han dj:ade med Early B med Killamanjaro, hur det till när han startade sitt egna skivbolag Wild Apache, fighterna med Ninjaman, varför han egentligen flyttade till USA, drog Nitty Gritty verkligen först där utanför Super Power Record Shop och har jag drömt det där om att han kom i bråk backstage på en Kriss Kross konsert?

P.S innan året är slut kommer det bli en Harry J-special, med några av dom bästa låtarna från hans labels.