Early B – Wheely Wheely

Early B - Wheely Wheely

Early B & Delton Screechie fortsätter att dela på tolvor och just den här kombon är en av mina favoriter. Kanske är det världens bästa tolva? Låtarna bygger på en upphottad version av Derrick Harriotts Solomon-rytm och bådas versioner överglänser originalet.

Doktorn hyllar alla som cyklar och speciellt om du kör runt på bakhjulet medan Delton i sin tur kör lite soundkillerromantik. Vad kan du mer önska dig av en tolva?

Early BWheely Wheely:

Delton ScreechieBag Up:

Early B – Visit Of King Selassie

Jag måste ta och plöja igenom mina singlar nån dag, tror jag har två exemplar av den här och jag hoppas det andra exet spelar lite bättre. Nåja, det här är en superklassiker av doktorn, tror knappt lyckan kan nå högre än när han berättar om Selassies besök på Jamaica.

Kolla också in när han körde den live, fatta igen hur otroligt bra han var och vilket sjukt flyt han hade:

Fantastisk låt på gamla Studio One:s Full Up rytmen (doktorn har ju även spelat in Righteous Rastaman på samma rytm).

E. Neil a.k.a Early B – Jah Free The Sling Ting

E. Neil a.k.a Early B - Jah Free The Sling Ting

Min absoluta favoritdoktor är Early B. Här kommer hans (enda) låt på Sleng Teng-rytmen. Jag har tjatat tillräckligt om rytmen här på bloggen och man får absolut inte missa doktorns version. Härligt flow som vanligt.

På den här tolvan har han sitt riktiga namn Earlando Neil, inte lika säljande kanske som Early B.

Early B – Wheelie And Salute

Early B - Wheelie And Salute on Wild Apache

Det finns ett gäng låtar på min favorit label Wild Apache som verkar rätt svåra att få tag på: Tony Rebels Rude Boy Strike Again ser man sällan, Nutheads Bumbing Ball är svår och Little Howies Dj Howie på tolva har jag sett bara en gång.

Sen har jag hört talas om en låt … nä den finns nog inte? Jag har hört att Early B ska ha släppt en låt på Wild Apache, den ska ha kommit ut ungefär samtidigt som han blev så tragiskt ihjälskjuten där på klubben 1994.

Jag letade efter den och den enda infon som jag hittade på hela internet, var på det utmärkta Blood & Fire-forumet. Men det hjälpte mig aldrig att få tag på skivan, fast jag förstod att den fanns på riktigt. I somras dök den upp på Ebay, hurra vilken fest det var när den hämtades ut på postkontoret!

Det finns två mixar på tolvan plus en acapella, bästa mixen är Build Up Mix som vi hör här, men skillnaderna är inte så stora mellan dom.

Early B – History / Delton Screechie – Sweet Africa

Early B på engelsk 10″ (kom även på sjua och tolva) tillsammans med Delton Screechie på andra sidan, två bra låtar för priset av en, jag gillar konceptet! Delton är lite mer skönsjungande, doktorn mer berättande.

Jag gillar den här tian betydligt mer än doktorns andra på King Jam: Righteous Rasta/Poor Man Plan och hans Shirley men det kan vara att jag lyssnat för lite på dom, sånt där brukar kunna ändras.

Delton ScreechieSweet Africa:

Early BHistory:

Early B – Gi God Trouble

Early B - Gi God Trouble on Vena

Jag kan bara inte sluta tjata om vilken hjälte Early B är! Det är svårt att helt få koll på vad han spelade in, Reggaepedia har en bra lista men jag tror inte den är komplett (vet att den saknar hans tolva på Wild Apache och nån variant av Boom Box).

Om du inte lyssnat på doktorn, är det en utmärkt början att köpa nån av hans fullängdare, jag gillar nog Four Wheel No Real bäst, där finns New York Party som handlar om hur det är att festa i stan, Computer Tek Over som är en profetia om framtiden och den coola Call The Doctor For Me, kanske den bästa låten på Mama-rytmen.

Det finns inte alltför många live-klipp med Early B men kolla in det här och speciellt dom övercoola dubbla mikrofonerna:

Tillbaka till den här låten Gi God Trouble, otrolig rytm, är det nån mer som spelat in på den? Googlat men inte hittat nått.

Early B – Sleep And Drive

Early B - Ghostbusters

Vilket otroligt omslag på den här plattan, Limonious har verkligen gjort en ascool framsida (tyvärr så är baksidan i svartvitt och har samma bild när doktorn gör sig av med vampyren).

Skivan är bra rakt igenom, hur skulle man inte kunna gilla Early B:s berättande? I Sleep And Drive får vi höra om faran att köra bil, kan det vara tack vare det här som han är extra förtjust i cyklar (Bicycle Bicycle och Pedal Pusher) och att han gillar att promenera (lyssna in hans Pedestrian)?

Doktorn berättar ju alltid en historia, det är härligt, speciellt idag när dancehallen oftast handlar om … ja vad handlar den om egentligen? Haha, jag måste bättra på min förståelse av Jamaicanska glosor.

Early B – Dj Class / Malibu – Thriller In A Dance

Early B & Malibu - My Friends Circle Jamaica

My Friends Circle Jamaica är en fantastisk skiva som Early B och Malibu delar på. Det är fyra låtar på vardera sida och dom kör varsin version av samma rytm. Jag gillar det konceptet när en dj:ar och den andra sjunger, det får på nått sätt båda att framstå som grymma!

Tillsammans med Phillip Fanna Tackles The Doctor Early B är det här doktorns bästa delade platta tycker jag. Plattan är inspelad med bland annat Sly Dunbar och Robbie Shakespeare, så självklart är det bra backing.

På baksidan får vi reda på att Early B utbildat sig på Trench Town Primary And Comprehensive och Tivoli Comprenhensive. Älskar extarinfo på omslagen.

Early B med DJ Class:

Malibu med Thriller In A Dance:

Early B – Boom Box

Early B - Boom Box

Early B och Super Cat är mina absoluta favoriter och man kan faktiskt inte säga hur bra Early B egentligen var. Det här är en av hans lite svårare singlar, helst skulle jag vilja ha hans tolva(?) han spelade in på Wild Apache samma år som han blev skjuten, har aldrig lyckats höra den.

Det finns massor av härliga inspelningar från soundsystems där Early B var deejay (hela grejjen att man kunde få jacka in sin spelare/betala för en kassett från en kväll är ju nice speciellt nu i efterhand). I alla fall, det bästa youtubeklippet med honom (hitills) är det här:Han hade en otrolig känsla att bara mala på (i positiv bemärkelse) plus ovanligt bra texter. Mer Early B till folket!