Bob Marley & The Wailers – Duppy Conqueror v4

Bob Marley  Soul Revolution II Side One

Wow, här kommer ännu en av världens bästa skivor (hur många kan det finnas, kolla in det jag skrev om tidningens Pop-lista här). Skivan är Upsetter Records Present Soul Revolution Part II med Bob Marley & The Wailers, som är den bästa Bob-skiva jag hört. Det är ju svårt med Bob Marley för sen jag var liten så har jag matats med alla hans superhits, minns att jag köpte den här Legends-samlingsplattan som ung och det var oförlåtligt för det har totalt sabbat min bild av honom.

Men sen har jag lyssnat mer och jag verkligen älskar deras tidiga grejjer på Studio One, Wail N Soul och deras två Lee Perry producerade mästerverk och bäst av alla LP:s är den här plattan, den har så höga toppar och är så fruktansvärt jämn!

Bob Marley Soul Revolution II Front

Framsidan är ett kapitel för sig: det består av sju foton där the Wailers posar med olika vapen som tuffa gangsters (fast leksaksvapen såklart). I mitten finns en bild av en ensam Lee Perry, där han står med vapnena, nyanländ och redo att dela ut dom till grabbarna så dom kan se extra häftiga ut på bilderna.

Skivan kom först ut på Maroon och sen också även på Upsetter. Namnet är ju lite konstigt Soul Revolution 2 men det står för att Lee Perry innan släppt en etta med alla låtar fast då instrumentala versioner (aldrig sett den dock).

Låten Duppy Conqueror är min bästa på skivan, det är så spännande att lyssna på den och höra hur Lee Perry valt att mixa, han har lyft fram dom hårda instrumentala partierna, musiken är ju stenhård och Lee låter ju Bob sjunga en halv vers, sen mixar han ner sången och kör på den stenhårda beatet, tills han låter Bob komma in och sjunga igen. Magiskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.