Bästa året 2011

Vilket sjukt bra år 2011 har varit. Ok, jag tänker så varje gång det är dags för en årslista men i år är jag helt säker, det här är banne mig bästa året på länge!

Lyckades pricka in Hector LavoeRoots. Ok, jag var väldigt skeptisk innan, jag har haft svårt för Louie Vega sen allt blev latin. Turligt nog så släpade Magnus mig dit och nu gillar jag EOL-mixen på Mi Gente och fattar storheten i det här solot:

Men Louie Vegas bästa låt i år är mixen på Josh Milans Your Body, yes, det här låter så bra som housen gjorde när Masters At Work var som bäst. Men det är ju inte bara Louie som slog till, utan Josh kom med en dubbel-cd i år som jag inte sett på nåns årsbästalista, hur är det möjligt? Det är det bästa albumet i år. På första spåret berättar Josh att han är less på vart housen är på väg, han vill ha sång och refräng! Plattan är grym rakt igenom och där finns också Cassio Ware med låten Wake Up, hurra!

Det var ett helt ok gospelår, har inte hängt med 100% men Dawkins & Dawkins med I’m Just Sayin’ är värsta rökaren. Gillar också Kelly Price platta Kelly, lyssna in Himaholic och du blir nästan kristen. Bästa låten för mig är And You Don’t Stop (bra dansgolv). Glöm inte heller att lyssna in Frank Batemans Jr:s Keep On Doing.

Gappy Ranks har aldrig gjort det för mig och inte trodde jag att det skulle hända med en katastroflåt. Men I Was There låg rätt i tiden och är nog den låt jag lyssnat på mest under hela året. Oväntat!

Sen är det det här med rap. Kan rap vara bra om det inte kommer från USA? Förra året blev jag knockad av Mystro och Digmund Freud E.P:n, det var bra saker. Och i år kom Rodney P med Live UpTruths And Rights-rytmen. Rap kan vara bra även i UK. Gillar Big Ben:s klädstil!

Så jag fick lära mig att rap funkar i UK och blev återigen påmind att r&b visst fungerar på svenska! När Aleks kom med Andra Porten förra året blev jag ett fan, det här låter lovande! När plattan kom i år var jag såld. Bra saker, det bästa som kommit i Sverige i år. Men glöm inte bort Fre:s gamla platta Välkommen Till Fre, det är Sveriges första och bästa r&b-platta.

Gillade också Mohammed Ali och deras Vi men för mig är fortfarande Processen nummer ett av deras album.

Kaimbr & Kev Brown var för några dagar sen helt okända för mig men tack vare Tobias årslista hörde jag Alexander Green Project, en platta där alla låtar samplar Al Green, ja du fattar, det blir hur bra som helst.

Skämskudden fram, måste erkänna att jag fram till i år, inte uppskattat och inte alls gillat Vybz Kartel. Ok, två låtar som satt sig är Good Buddy och Ben Over men nu har jag helt ändrat mig! Svenskproducerade Summertime går ju liksom inte att säga nej tack till (lyssna ockspå in Khalias cover, dom funkar fint efter varandra):

Men sen fick ju Vybz problem, hur är egentligen läget med honom nu, sitter han i fängelse eller är han fri? Han släppte också plattan Kingston Story som är en av årets bästa skivor, den är bra rakt igenom och bästa låten är Half On A Baby (nej det är inte en R. Kelly-cover men bra är den).

Extra kul i år var Beyonces Run The World (Girls) som lånade allt från Vybz gamla Pon De Floor. Bästa låten på hennes platta är annars Love On Top, en riktig soulstänkare.

Finaste R&B:n i år är Hamilton Park med sin EP och speciellt låten Piece Of My Love (men Guy:s original är förstås bäst!). Bump & grind som bäst, hittar inte låten på youtube, så köp hela plattan direkt på Amazon, du blir inte besviken.

Lyssna också in Anthony Hamiltons Pray For Me om du mot förmodan skulle missat den. Bra soul! Och tack Mattias för tipset om The Dreams gratisskiva 1977 tidigare i år. Bra låtar rakt igenom och han levererar årets bästa textrad:

You used to be anti-internet
but now you constantly blogging and shit

Det går inte ett år utan att Massive B släpper minst en rytm som knockar världen. I år bombade dom med Riot Squad-rytmen:

Nummer ett är som alltid (sorry om jag tjatar) Burro Banton, här med Defend My Own, år efter år släpper han den hårdaste och tyngsta låten.

I år var Mr Vegas för första gången på URF, det var coolt, även om han inte rev av sina bästa låtar. Han släppte nämligen ett gäng som inte går av för hackor i år: Zion, Beautiful Life, Wine For Me Baby och remixen på Boy Shorts som heter Pum Pum Shorts:

Förresten, man ser Gyptian i videon, f*n vad han var dålig på URF! Och vad tillför han här i videon? Tveksam om det var verkligen han som sjöng på Hold You.

Årets duett är remixen av Nature’s Calling med Sophia Squire & Tarrys Riley, hade varit kul med en video till den.

I genren Larger than life/bästa pojkbandslåten vinner Laza Morgan & Mavado med One By One. Klart bäst, även om dom inte är ett pojkband.

Sizzla, ja han finns fortfarande, gjorde en grym låt på Fuss & Fight-rytmen, låten heter Got It Going och är old school men ny. Beenie Man lever han med och gjorde fina King Of Swag?Question it-rytmen och Go GettaProblem-rytmen.

Även T.O.K. slog till med en riktigt bra låt där dom lånar friskt från Michael Jackson, den heter Stop Pree Mi.

Men vilken är då årets bästa låt? Jo sent i december, slog Coppershot till med en fantastisk rytm som värmer i vintermörkret som heter T.G.I.F (usch ingen reklam) och det är helt oväntat Sean Paul som gör den allra bästa versionen, låten heter Hold You Tonight:

/Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.